Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
Ana SayfaAna Sayfa  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 MARAŞ HARBİNE KATILAN ELBİSTANLI ÇETELER

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
akbayirfm
Admin
Admin
akbayirfm


Mesaj Sayısı : 386
Kayıt tarihi : 19/04/10

MARAŞ HARBİNE KATILAN ELBİSTANLI ÇETELER Empty
MesajKonu: MARAŞ HARBİNE KATILAN ELBİSTANLI ÇETELER   MARAŞ HARBİNE KATILAN ELBİSTANLI ÇETELER Icon_minitimeSalı Şub. 07, 2017 9:45 am

MARAŞ HARBİNE KATILAN ELBİSTANLI ÇETELER Dsc_3710
Tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir. Eğer yazan yapana sadık kalmaz ise hakikatler şüpheli bir şekil alırlar… Onun içindir ki tarih yazarken kaynaklara ve araştırmalara kendi duygularımızı karıştırmadan hayata geçirmeliyiz ki doğru tarihin belgelenmesine yardımcı olmuş oluruz. Çünkü tarih biliminin amacı, düne giderek yarınlara ilişkin doğru tahminler yapmaktır.
Elbistan gerek coğrafi, gerek sosyolojik, gerekse tarihi açıdan kendini tam anlatabilmiş bir şehir değildir. Hele hele Elbistan tarihini anlatmak, yazmak başlı başına iştir. Onun içindir ki konunun bölgemizde çok işlenmesi gerekmektedir. Çünkü biz aslanlar kendi tarihimizi yazmaksak avcıların yazdıklarını tarih olarak kabul etmek zorunda kalırız. O yüzden kendi tarihimizi herkese anlatmak zorundayız.
Maraş Savaşı başladığında Maraş merkez olmak üzere dört kazası vardı. Elbistan - Pazarcık- Göksun - Zeytun. Bu kazalardan Zeytun hariç hepsi Maraş’ın kurtuluşu için madden ve manen destek verdiler. Maraş Savaş sırasında bütün Anadolu’dan destek gördü.

ELBİSTAN’DA TOPLANAN ÇETELER.
1-Nakipoğlu Muin Ağa çetesi (Elbistan’da (1964-1977) yılları arasında Belediye Başkanı olan Ziya Nakipoğlu’nun babası)
2-Sinanoğlu Hamit Ağa çetesi (Arslan Bey'in yeğenidir),
3-Güblüceli Tahir Ağa çetesi
4-Ali Hafız oğlu Mehmet Pehlivan çetesi (64 Hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın dedesidir.)
Bunların yanında Jandarma Yüzbaşısı Ahmet Muhtar Bey ve muhasebe memuru Topal Salih,  tahminen 500 – 600 civarında atlı ve yaya silahlı çete mensupları ve tapu memuru Maraşlı Kazancı Sait'in kumandasında şehrin garbındaki(batıdaki) Cancık mağarasına geldiler ve çatışmalarda yer aldılar.”
        Bunlardan başka Maraş Harbi’ne giden tespit edebildiğimiz çete reisleri şunlardır.
        Hasan Hacey: Çete reisidir. Köşk köyünden Gümüşdöven (Zerdekeş) köyüne göçen Daşolar kabilesine mensup Mehmeto’nun oğludur.  Aslen Mirallıdırlar. Çetesiyle katılmıştır.
        Hüseyin Bucak: Çete Reisidir.Dervişçimli. (Londra lakaplıdır); Ali oğlu. Maraş Harbi’ne çetesiyle katılmıştır.
        Yusuf (Edizer) Ağa: Türkörenli Mahozade. Bir vesile cezaevinde iken, o zamanlar, “Savaşa katılmaları şartıyla tahliye etme” kararına uyularak Maraş’ın Direnişine katılması için Mücadele Reisi Arslan Bey, Yusuf Ağa ile konuştuktan sonra gerekli girişimlerde bulunarak tahliyesini sağlamıştır. Arslan Bey, Yusuf Ağa’dan 60 tane silah istemiş; o da hemen memlekete dönerek kendi ve çevre köylerden fazlasıyla toplayarak Maraş’a intikal etmiştir.
        Tullo İbrahim Berktaş: Türkörenli. Karahasanuşağı Aşiretinden MıstılıTullolar’a (MıstıklıKabilesi"ne) mensuptur. Maraş, Antep ve Urfa’nın kurtuluş mücadelesinin üçünde de savaşmıştır. Antep Kurtuluşu’nun kahramanlarından Şahin Bey ve Karayılan’la birlikte savaşmıştır. Şahin Bey’in şahadeti sırasında 10 metre yakınındadır. İki arkadaşıyla birlikte Maraş Antep arasında, Karabıyıklı mevkiinde, intikal eden Fransız birliğine saldırarak hem onlara zayiat verirler hem de uzun süre çatışarak intikallerini geciktirirler…
        Koco Elbistan: Gücüklü. Bu güce daha sonra katılmış. Koco Elbistan Hatay direnişinde de Sökmenoğulları ve Zerdekeşli Hasan Hacey’in çetesi ile birlikte hareket ederek çok büyük yararlılıklar göstermiştir. Bunlar, Doğanşehir bölgesinden de intikal eden yaklaşık 500 kişilik güç ile Maraş’ın kurtuluşunda savaştıklarını her fırsatta anlatırlarmış.
        Ayrıca Afşin'den Maraş’ı kurtarmak için giden Kuvay-ı Milliye komutanlarından Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Köşoğlu Süleyman Efendi, Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Hamiş Mehmed Efendi, Mülazım-ı Evvel Seyit Mehmet İmamoğlu, Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Mehmet Sait Güneşli, Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Sadık İnan, Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Durdu Türkkahraman, Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Müftü Salim Efendi, Köftecizade Şükrü Efendi, Kuvay-ı Milliye Komutan Yardımcısı Kadayıfçı Durmuş Bülbül, Şıhhamit Doğan, Mehmet Aksakal(Fahı'nın oğlu), Bozcaoğlu Cuma Özdemir, Hacı Hüseyin Feloğlu, Dirgen Ali, Mülazım-ı Sani Teğmen Ali Gedikbaşı olmak üzere Afşin’imizin bu yiğit komutanları Maraş harbinden tutun tüm savaşların hepsinde kahramanca savaşmışlardır.
Kaçma Olayının Aslı
Maraş Harbi ile ilgili Maraş’ın kuzey bölgesi olan Elbistan (Elbistan- Afşin- Nurhak- Ekinözü)  gelen çetelerinin kaçtı iddiası yıllardır bazı kimselerin dudaklarında şehir efsanesi olarak dolaştı durdu. Bu kocaman bir yalan ve iftiradır. Buradan giden çeteler savaşın içinde resmen yer aldılar, hatta bu savaş bitince Antep’in kurtuluşuna yardım etmek için bizzat katıldılar. Bütün bu olaylar yerli ve yabancı kaynaklarda geniş şekilde yer almaktadır.
Yıllarda Elbistan’a atılan İftiranın İç Yüzü
Kaçma olayının hikayesi Elbistanlı Maraş gazisi olan Elbistanlı Süleyman Boynueğri, ağzından dinleyelim ”Bir ara ne olduysa Fransızların ateşi çok şiddetlendi, işte bu ateşe maruz kalanlarımızdan bazıları dayanamayıp geri çekilmek zorunda kaldık. Daha sonra dönüp bütün gücümüzle savaştık. Aynı olayı Yaşar Akbıyık’ın “Milli Mücadelede Güney Cephesi» kitabında şunu yazmaktadır: Doktor Mustafa, Eczacı Lütfi ve Ökkeş Beylerin komutasındaki Türk kuvveti şehrin kuzeyinde Yumurtatepe’deki Fransız kuvvetlerine baskın düzenlediler ancak arazinin çıplak olması ve Fransızların şiddetli makineli tüfek ateşi karşısında geri çekilmek zorunda kaldılar.” Fransız yazarı, Paul Vedu, “La Passion De La Cılıcle 1919-1920” (Klikya Faciası, Çev.Reşat Gögen, s. 132) adlı eserinde “Elbistan kuvvetlerinin dörtnala gelip kapatılması ihmal edilen kapıdan şehre girdiklerini, sokaklara daldıklarını, bir ara kaleye tırmanmaya muvaffak olarak, kalenin direğine bir Türk bayrağı bir de altın işlemeli yazılar bulunan bir diğer yeşil bayrak çektiklerini...” kaydetmektedir.
Arslan Bey, hatıralarında 8 Şubat gününün olaylarını anlatırken; “Elbistan’dan Nakipoğlu Mehmet Ağa ve Alihafızoğlu Mehmet Pehlivan 300 kadar bir kuvvetle gelmişler, Cancık’ta ki bir karargaha yerleşmişlerdir.” der.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://akbayirfm.yetkinforum.com
 
MARAŞ HARBİNE KATILAN ELBİSTANLI ÇETELER
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ELBİSTANLI KABİLELER
» KAHRAMAN MARAŞ FIKRALARI
» Bedir Savaşına Katılan Sahabelerin İsimlerini Okumanın Fazileti
» Mardin’den K.Maraş'a Şehit Ateşi Düştü.

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: K.MARAŞ & İLÇELER :: KAHRAMANMARAŞ-
Buraya geçin: