Kadir Gecesi (
Arapça
:
لیلة القدر lailatu'l Qadr),
İslam dinine göre,
Kur'an'ın
vahiy yoluyla İslam peygamberi
Muhammed'e gönderilmeye başlandığı gecedir.
Köken bilimiKadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve
Kur'an-ı Kerim'in doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik
Kadr Suresi (Arapça: سورة القدر )'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur’an’ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.
Zamanı
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak;
"Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.
İlk vahiyİslam'a göre
Allah Kur'anın ilk ayetlerini
Cebrail aracılığı ile
Muhammed'e kırk yaşında
Hira Mağarası'nda göndermiştir. İlk ayetler Kadir gecesinde indirilen
Alak Suresi'nin ilk ayetleridir.
[3]İslamiyet'te Kadir Gecesine verilen önemKadir Gecesi, İslam alemine göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir aydır. Kur'an'da kadir gecesi şöyle tanımlanmıştır:
"Doğrusu biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."[4]
İnnâ enzelnâhu fi leyletil kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr. Leyletülkadri hayrun min elfişehr. Tenezzelül melâiketü verruhu fiha biizni rabbihim min külli emr. Selâmün hiye hatta madla'il fecr.