BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. pH 6-6.5 arasında olan derin,geçirgen,su tutma kapasitesi iyi,organik maddece zengin,tınlı,tınlı-kumlu topraklardan hoşlanır. Erkencilik düşünüldüğünde kumlu veya kumlu-tınlı topraklar tercih edilir.
Toprak hazırlığı-gübreleme: Sonbaharda dekara sürüm derinliğinde 3-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek kışı bu şekilde geçirmesi sağlanır. Dikimden 1-2 ay önce 25-30 cm derinliğinde ikinci sürüm yapılır. Bu sürümden önce dekara 25 kg TSP-yoksa DAP- 25 kg potasyum sülfat verilmelidir. Dikimden sonra 25 kg Potasyum nitrat, 30 kg %33 lük A.nitrat 5-6 kısma bölünerek çapa veya su ile verilmelidir. Azot mutlaka nitrat formunda verilmelidir.
Fide Yetiştiriciliği: Tohum ekimi Nisan ayı başında yapılmalıdır. Daha önceki tarihlerde yapılan ekimlerde toprak sıcaklığı uygun olmadığı için çimlenmede gecikmeler olacaktır.
Tohum hazırlanan tahta ve tavalara metrekareye 8-10 gr şeklinde serpme olarak yapılır Belli bir erkencilik sağlanmak isteniyorsa veya hibrit tohumla yetiştiricilik yapılıyorsa 2-2-1 veya 4-2-1 şeklinde harç hazırlanarak her yetiştirme kabına 1 adet tohum bırakılır. Kapaklık harç 1 cm’i geçmemelidir.
Tohumlar karanlıkta daha iyi çimlenir. Bu nedenle ekimden sonra gölgeleme yapılabilir. 8-10 günde çimlenme görülür. Fideler 5-6 yapraklı
olunca yerine dikime hazır hale gelir. Dikim tarihi ilimiz Kazova şartlarında ilkbahar son donları riskinin ortadan kalktığı 21 Mayıs’tır.
Dikime 15-20 gün kala toprak üçüncü defa sürülür veya kazayağı çekilir.
Ot mücadelesi yapılacaksa dekara 200 gr Triflin sürüm derinliğine verilmelidir. Dikim tek sırada 70x40 ,çift sırada 100x60x40 cm şeklinde kök boğazı seviyesinde yapılmalıdır. Karık boyu 15 m yi geçmemelidir. Mümkünse karıklar güney-kuzey istikametinde oluşturulmalıdır.
Çapalama-Sulama: Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılır.
15-20 gün sonra üçüncü bir ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulur. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkmesine ve meyvelerin küçük kalmasına neden olur. Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmalıdır.
Yüksek sıcaklıklar bitkiler üzerinde oluşan meyvelerde acılaşmaya neden olur. Biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.
Mücadelesi: Yenilen aksamda görülen zararlılara karşı emici böcekler, kırmızı örümcek gibi zaralılar için DDVP ,100lt suya 200 gr olacak şekilde, yada Abomectin grubundan herhangi biri kullanılır. Kemirici ve kesici toprak altı zararlıları için zehirli yemler yapılarak sudan sonra serpme yapılmalıdır.
Biber yetiştiriciliğinde kültürel önlemler büyük önem taşır. Bu nedenle 1- Göllemeyi önlemek için tesviye iyi olmalıdır. 2- Sulama suyu hastalıklardan ari olmalı 3- Fideler sağlıklı olmalı 4-Dikim karık sırtına yapılmalı 5-Karık boyu kısa olmalı 6-Ağır topraklarda yetiştiricilik yapılmamalı 7- Sulama yavaş ve az su ile yapılmalı 8-Hasta bitkiler imha edilmeli 9-Dayanıklı çeşitler seçilmelidir.
Dekardan yaklaşık olarak 5 ton verim alınabilir